Köttfärsrulle






Gjorde en jättegod köttfärsrulle till mig och min bror en fredagskväll, lätt att göra och tar inte heller så lång tid :)

3 portioner eller 2 hungriga ;)

400 g köttfärs
4 - 5 Champinjoner
½ dl purjolök
1 msk mango chutney
1 msk ketchup
½ dl vatten
Salt
Peppar
1 paket smördeg
1 ½ dl créme fraiche
1 ägg

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Stek köttfärsen, champinjonerna och purjolöken tillsammans tills allt är brynt.
  3. När allt är stekt häll då i vatten, mango chutney och ketchup. Rör om tills det bubblar och krydda då med salt och peppar. Smaka, om smaken inte är tillräcklig så krydda eller häll i lite av valfri krydda.
  4. Ta av köttfärsen från spisen och låt den svalna lite.
  5. Ta ut smördegen ut kylskåpet och rulla ut den. Sedan tar du en sked och fördelar ut köttfärsen i ena långkanten som en lång rand från kant till kant.
  6. Ta sedan fram créme fraichen och bre ut den på köttfärsen.
  7. Ta sedan tag i papperskanten försiktigt och rulla ihop smördegen så att det blir till en "rulle". Lägg den i en form.
  8. Vispa ägget och pensla på "rullen".
  9. Kör in det i ugnen i cirka 30 minuter, håll koll under tiden!
  10. Servera med grönsaker och något gott att dricka till :)


Minipizzor




Antal potioner: 4

8 skivor formbröd

1 st vitlöksklyfta
1 dl tomatpuré
250 g mozzarella
8 st sardellfiléer
1 st rödlök
2 st tomater
2 dl parmesanost, grovriven
Ruccolasallat
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Tryck ut en rund skiva ur varje formbröd med hjälp av ett lagom stort glas.
  3. Rosta eventuellt skivorna lätt i brödrosten – pizzorna blir frasigare då.
  4. Pressa vitlöken ner i tomatpurén, salta och peppra.
  5. Bred ett jämnt lager tomatpuré över varje rundel och täck med en skiva mozzarella.
  6. Skär sardellerna, rödlöken och de urkärnade tomaterna i strimlor och lägg dem i tur och ordning ovanpå osten.
  7. Avsluta med att strö över rikligt med parmesanost.
  8. Grilla i mitten av ugnen i cirka 5 minuter eller tills osten börjar bubbla och fått fin gyllenbrun färg.
  9. Lägg några blad rucola på varje pizza.

 


Tekakor med havregryn




Receptet är hämtat från Leilas bok A piece of cake :)


10 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

  1. Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
  2. Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
  3. Smula ner jästen och rör om ordentligt.
  4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.
  7. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Klart! Låt svalna på galler under bakduk.



Danskt rågbröd




Gott, men också riktigt saftigt bröd + att det är väldigt nyttigt!

Dag 1:

500 g vatten
300 g hel råg
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt

Dag 2:
500 g vatten
300 g mörk sirap
300 g grovt rågmjöl
300 g fint rågmjöl
300 g vetemjöl
60 g jäst
hela fröblandningen från dag 1

Gör så här

  1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
  2. Mät upp vattnet och värm det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1. Blanda också ner deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla två avlånga bakformar.. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
  4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. Baka tills de når en innertemperatur på 98 grader, c:a 60-75 minuter.
  5. Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas. Jag brukar plasta in de innan de hunnit svalna helt och låta det mogna till dagen efter..



Äppelmarängpaj





Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 msk socker
150 g smör
1 äggula

Fyllning:
4 äpplen
2 msk kanel,
3/4 dl socker

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
15 g flagad mandel (blev ingen på  min paj då jag inte hade någon hemma)

Gör så här:
  1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa.
  2. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
  3. Kavla ut och lägg i en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter.
  4. Förgrädda i 225 grader i10 minuter.
  5. Skala och riv äpplena grovt. Blanda med kanel och socker.
  6. Krama ut vätskan och lägg i formen.
  7. Vispa vitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa lite till.
  8. Fördela marängen ovanpå äpplena och strö på mandel.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter, fast jag gräddade bara i 10 minuter.



Om

Min profilbild

RSS 2.0